Waterzijdig inregelen een belangrijke factor
Een zuinig verwarmingssysteem moet worden ingeregeld om goed te kunnen presteren. Elke radiator moet even warm worden, zodat het hele huis gelijkmatig opwarmt. Je hebt vast wel eens gemerkt dat het in de ene kamer warmer is dan de andere. Dat komt doordat daar dan meer warm water door de radiator stroomt dan door de andere.
Door het debiet (hoeveelheid water die door de radiator loopt) in te stellen met het voetventiel of de thermostaatknop zorg je ervoor dat door de ene radiator wat meer en door de andere wat minder warm water gaat stromen en ze allemaal even warm worden. Niet alle thermostaatknoppen zijn hiervoor nog geschikt, en ook niet alle radiatoren hebben een voetventiel.
De beste knoppen zijn van fabrikaat Heimeier het type A-exact, hiermee blijft het debiet altijd gelijk ongeacht of er radiatoren worden geopend of gesloten.
Wij kunnen dit geheel verzorgen zoals:
- Inregelen van warmtepompsystemen.
- Statisch of dynamisch inregelen.
- Meer besparen met dynamisch inregelen.
- Volumestroomverdeling.
- Hydraulische inregeling van radiatoren.
- Hydraulische inregeling met behulp van automatische volumestroombegrenzer.
- Hydraulische inregeling met behulp van een strang inregelventiel of een drukverschilregelaar.
Retourtemperatuur verlagen
Een goed ingeregelde verwarming. Hierin krijgt het water de tijd om af te koelen.
Het inregelen heeft nog een functie: het zorgt ervoor dat water niet meer te snel door de radiator kan lopen, maar dat het de tijd krijgt om af te koelen. Hierdoor wordt de temperatuur van het water dat weer terugkomt bij de warmtepomp verlaagd.
Om het optimale uit een warmtepomp te halen is het namelijk belangrijk dat de retourtemperatuur zo laag mogelijk is, maar maximaal 58,6 graden. Hoe lager de temperatuur van het water is dat bij de warmtepomp terugkomt, hoe hoger het rendement. Een lagere aanvoertemperatuur helpt natuurlijk ook mee een lagere retourtemperatuur te krijgen.
Standaard bij een CV ketel staat de aanvoertemperatuur rond de 80 graden. In een radiator kun je het water maximaal ongeveer 20 graden afkoelen, waardoor het water alsnog met 60 graden terugkomt.
Verlaag dus eerst de aanvoertemperatuur tot 60 graden. Wordt het huis aan het einde hiermee niet meer warm, verhoog dit dan steeds met stapjes van 5 graden tot het wel goed warm wordt in huis. Wordt het huis bij 60 graden nog met gemak warm, verlaag de aanvoertemperatuur nog verder. Bij een lagere aanvoertemperatuur kan het water ook iets minder afkoelen dat bij hogere temperaturen. Bij 60 graden kan dat ongeveer met 15 graden en bij nog lagere temperaturen 10 (50/40), of zelfs maar 5 (35/30).
Volgens onderzoek kan minimaal 70% van de cv-installaties in Nederland een inregelbeurt gebruiken? Dat is namelijk het geschatte aantal HR-ketels waarvan de retourtemperatuur niet optimaal is. Zoals je wellicht weet zijn HR-ketels heel energiezuinig. Dit is echter alleen zo wanneer het temperatuurverschil tussen aanvoer van – en afvoer naar de ketel optimaal is. Het hoge rendement wordt echter zelden bereikt, omdat de radiatoren niet goed zijn ingeregeld.