Airconditioning

Wat is airconditioning?

 

Wat is airconditioning? Airconditioning is letterlijk ‘het behandelen van lucht’. In de meeste gevallen wordt in de praktijk bedoeld: het koelen van lucht, met het idee dat die lucht aangenamen wordt voor de mensen die de gekoelde ruimte verblijven. In de auto zijn we al langer gewend aan airco, maar airco wordt nu ook steeds vanzelfsprekender in winkels, in kantoren en bij mensen thuis. Een logische ontwikkeling, niemand vind het prettig om met temperaturen boven de 25 graden Celsius te moeten werken of te moeten slapen.

 

Airco: voor zomer én winter

Airco is trouwens al lang niet meer iets voor alleen in de zomer. Ook in de winter komt airconditioning goed van pas, want moderne airconditioners zijn uitgevoerd met een warmtepomp (de zogenoemde omkeerbare airco’s). Deze airconditioners bieden naast koeling ook de mogelijkheid om een ruimte te verwarmen. Zo kun je airco in de winter inzetten als (bij)verwarming.

 

Waarom vinden we airconditioning zo prettig?

Airco’s hebben een aantal functies, die bijdragen aan een prettig leef- en werkklimaat. Hieronder een aantal feiten op een rij.

 

Temperatuurregulatie

De temperatuurregulatie is de belangrijkste functie van de airconditioning. De warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht in je werk-, woon- of slaapkamer. Het apparaat maakt hierbij gebruik van het natuurlijke fenomeen verdamping. Dankzij de airco blijft de temperatuur constant, wat prettig is voor het lichaam. Wij mensen zijn niet gebouwd op grote temperatuurwisselingen. Dat is ook de reden dat het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten niet te groot mag worden.

Zuivere lucht

Elke dag komen we in aanraking met lucht die vervuild is. Dankzij de filters waarover een airconditioner beschikt, worden schadelijke stoffen zoals stof, pollen, rook en bacteriën uit deze vervuilde lucht gefilterd. Een airconditioner zorgt ervoor dat u steeds gezonde lucht inademt.

Ontvochtigen

Een airconditioner werkt niet alleen door warmte aan de lucht te onttrekken. Het apparaat onttrekt ook vocht aan de ruimte. Dat is prettig, want een te hoge vochtigheidsgraad voelt al snel benauwd aan. Het hoeft helemaal niet zo warm te zijn, om toch al veel baat te hebben bij de ontvochtingingsfunctie van je airco. Als de lucht een paar procent droger wordt, voelt het voor je lichaam vaak al veel prettiger aan. Droge en koele lucht is ook beter voor gevoelige computerapparatuur. Daarom draaien in computerruimtes of serverruimtes vaak ook airco’s.

Verwarmen

Bij koude dagen komt de airco ook goed van pas. Moderne systemen hebben een warmtepomp die om kan keren. De airco werkt als verwarming. Dit is een energiezuinige manier van verwarmen, omdat een airco met warmtepomp een apparaat is dat heel efficiënt omgaat met energie.

De airco haalt de warmte in feite uit de lucht van buiten, tot een temperatuur van wel 15 graden onder nul. Dat kost alleen wat stroom en je betaalt op dat moment dus niet voor dure kubieke meters aan gas.

Luchtcirculatie

Op de tocht zitten vindt niemand prettig. Het kan ook nog eens je weerstand ondermijnen, waardoor je gevoeliger bent voor virussen. Moderne airco’s hebben een slim systeem van luchtcirculatie, waardoor je nooit in de tocht hoeft te zitten en dergelijke ongemakken tot het verleden behoren.

Ventilatie

Een airco kun je ook alleen als ventilator gebruiken. Een ventilator die gebruikmaakt van verse buitenlucht. Hierbij wordt de binnenlucht van een ruimte vervangen gefilterde lucht, zonder koeling of verwarming. Deze ventilatie zorgt al voor een prettig gevoel, omdat de lucht ververst wordt en in beweging is

 

Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95
Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.

Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95
Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.